Vier-Berge-Tour

Het Traumpfad Vier-Berge-Tour (Vierbergenroute) in de Eifel bewandelen

Vier bergen op één route: idyllische dalen, serene bossen en fantastische vergezichten. Smaakmakers zijn de kloven, grotten, reusachtig hoge bomen en zelfs een route van mieren met hun eigen brug!

Beschrijving van de Vier-Berge-Tour

Bij parkeerplaats Erlenmühle in Mendig begint u uw wandeltocht. Het toegangspad leidt u naar het idyllische Kellbachtal. Daar begint na 700 m de Vierbergenroute: langs de hellingrand gaat het bergopwaarts. Niet lang daarna kunt u uw eerste uitstap maken naar het rotsachtige gebied Rauhbuur met zijn massieve tufsteenwanden. Met deze steen werden lange tijd ovens gemaakt.

U passeert de parkeerplaats Schweinsgraben aan de L 82 en vervolgt uw weg over ongerepte bospaden. Het tweede bruggetje in het bos verdient echt even uw aandacht: dit bruggetje dient ter bescherming van een doorlopende mierenroute! Verder bergopwaarts is een uitstapje naar de indrukwekkende rotskloven van Marxe-Lay een echte aanrader.

Niet lang daarna gaat de route verder door een fraai gemengd bos. Kort voor de bosrand, bij de scherpe bocht naar links, vindt u de A-Eiche, de bekende grote eikenboom. Dan begint u aan de beklimming van de eerste berg, de Gänsehals. Het prachtige uitzicht op de Laacher See en het Neuwieder bekken maken dit een mooie plaats om even op adem te komen. Een sprookjesachtige holle weg leidt u vervolgens omhoog en dan vervolgt de route zich naar de tweede berg, de Schmitzkopf, met mooie panoramische uitzichten. Eenmaal weer in het bos aangekomen volgt u de onverharde bospaden omhoog naar berg nummer 3: de Sulzbusch.

De wandeling naar beneden wordt afgewisseld door bossen, velden en weilanden. Dan steekt u de L 82 over en komt u langs schuilgrotten: de zandgrotten. Voor de klim naar de vierde berg, de Hochstein, heeft u een goede conditie nodig. Boven aangekomen gaat de route verder door het bos naar de mooie uitkijkpunten op de Hochsteinberg. Een paar meter daaronder ligt de volgende attractie op u te wachten: de Genovevagrot. Door het serene bos daalt u vervolgens af, het Kellbachtal in. Terug bij het beginpunt zorgt de koolzuurhoudende Erlenbron voor verfrissing.

Hoogtepunten van de Vier-Berge-Tour

  • de vulkanen Gänsehals, Schmitzkopf, Sulzbusch en Hochstein met fantastische uitzichten over de Vulkaneifel, Pellenz en het Neuwieder Becken
  • het idyllische Kellbachtal
  • de massieve tufsteenwanden van het rotsgebied ‘Rauhbuur’
  • de indrukwekkende kloven van Marxe-Lay
  • de Erlenbron en de legendarische Genovevagrot

 

Bron:http://www.traumpfade.info