Monrealer Ritterschlag

Het Traumpfad Monrealer Ritterschlag (Ridderslag van Monreal) bewandelen

Treed in het spoor van de ridders: de Leeuwen- en Philipsburcht torenen majestueus uit boven het middeleeuwse vakwerkdorpje Monreal. Steile, kronkelende bospaadjes, avontuurlijke ravijnen en spectaculaire vergezichten zorgen voor een unieke belevenis.

Beschrijving van de Monrealer Ritterschlag

Van het station in Monreal leidt een toegangspad naar het startpunt bij de oude pastorie. Van daaruit voert de route u door de historische dorpskern over de brug Untere Schossbrücke. U loopt langs de oever van de rivier Elz, eerst nog door een rustig woongebied, dan heerlijk de natuur in. Het licht oplopende pad leidt over de hellingrand boven de Elz en plots ontvouwt zich een adembenemend uitzicht op de burchten. Aan de rand van het pad treft u de boerderijwinkel Schnürenhof, waar men verse producten van het land aanbiedt (Uschis Hofladen – openingstijden: dinsdag van 9 tot 12 uur, vrijdag van 10 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur).

Over onverharde paden vervolgt de route zich door het idyllische Elztal en loopt u door een laaggelegen holle weg bergopwaarts. U begeeft zich door open weidevelden met adembenemende panorama’s. Na een bocht en een korte klim op de Juckelsberg staat daar een uitnodigend bankje op u te wachten.

U passeert de L 98 en wandelt een stukje door het bos. Even later wordt u getrakteerd op een prachtig uitzicht op de vulkaan Hochbermel en het sprookjesachtig mooie Thürelztal. Lopend op een bochtige weg over een schrale, met oude eiken begroeide steile helling daalt u af, om vervolgens uit te komen in een mooi open bremlandschap. In het dal gaat u onder een spoorweg door, steekt u een beekje over en passeert u de afslag naar het Traumpfad Hochbermel-route. Er volgt een klim over smalle paadjes op een rotskam. De route volgt kortstondig de rotskam tussen de Elz en de Thürelz, dan begint de afdaling naar de Augstmühle.

U ziet de plek waar de twee beekjes bij elkaar komen. Daar steekt u de Elz over en komt u bij het sportveld van Monreal. Hier begint de 100 meter hoge steile klim naar de burchten van Monreal. Na een stukje door de weiden te hebben gelopen, bereikt u in het bos een rotspunt met een spectaculair uitzicht op Monreal en de burchten. Enkele meters verder leidt een aftakking van de toegangsweg naar de Philipsburcht. Een laatste klim voert u naar de vestingsmuren van de Leeuwenburcht. U volgt een smal paadje naar beneden, terug naar Monreal.

Hoogtepunten van de Monrealer Ritterschlag

  • idyllisch vakwerkdorpje Monreal met authentieke straatjes
  • uitzichten op de dalen waar de Elz en de Thürelz stromen
  • paden door bosravijnen en bergruggen
  • Eifelpanorama
  • boerderijwinkel Schnürenhof
  • vestingsmuren van de Philips- en Leeuwenburcht
  • afslag naar het Traumpfad Hochbermel-route

 

Bron:http://www.traumpfade.info